Ga naar de inhoud

Totaalconcept van chronische oedeemzorg

Advanced Management Chronisch Oedeem is de nieuwe naam voor de voorheen bekende FG-MLD opleiding, FG-MLD staat voor: fluoroscopy guided – manual lymphatic drainage. Maar FG-MLD is meer dan MLD. Het accent ligt op het totaalconcept van chronische oedeemzorg, waarin de verschuiving van hands-on naar hands-off de boventoon voert.

Betere oedeemzorg belooft nóg meer tevreden en nóg beter behandelde patiënten. Niet alleen door de aangeleerde nieuwe MLD techniek, maar vooral doordat het complete oedeem behandeltraject een nieuwe boost krijgt. Van anamnese naar individueel behandelplan naar zelfmanagement en van reductie naar consolidatie en alles ertussen in. Alles vanuit wetenschappelijk oogpunt! Dat is chronische oedeemzorg anno nu!

Vijfdaagse training

Tijdens deze vijfdaagse training word je naast alle nieuwe inzichten op fysiologisch en pathologisch gebied onder meer getraind in het omgaan met chronische oedeempatiënten, zelfmanagement bevorderende technieken, beweegoefeningen, compressie en ook in de nieuwe MLD techniek: ‘Fill&Flush’ met behulp van fluoroscopy. Wetenschappelijk onderbouwing in chronische oedeemzorg! De training wordt op dit moment over de gehele wereld gegeven, in Nederland zijn er ieder jaar twee mogelijkheden.

In totaal zijn er meer dan 100 oedeem therapeuten die bij LTA:NL de training hebben gevolgd. Bij aanmelding ontvang je je persoonlijke nummer waarmee je toegang krijgt tot het online leerplatform: Canvas. Hier vind je onder meer alle evidence documenten en opgenomen Webinars.

Data online:

 • 6 maart 2024, 10.00 – 15.00 uur
 • 13 maart 2024, 10.00 – 15.00 uur

Data op locatie:

 • 6 april 2024, 9.00 – 18.00 uur
 • 7 april 2024, 9.00 – 18.00 uur
 • 20 april 2024, 9.00 – 18.00 uur
 • 21 april 2024, 9.00 – 17.30 uur (praktijkexamen)

Hoofddoelen en eindtermen

 • Aan het einde van deze training bezit je over een grondige kennis van de anatomie, pathologie en fysiologie van het lymfestelsel, waarna je onderzoek en theorie van de ‘Fill&flush’ techniek begrijpt.
 • Als deelnemer zal je op onderzoek en op feiten gebaseerde geïndividualiseerde behandelingsprogramma’s kunnen opstellen en toepassen.
 • Je kunt adequaat en efficiënt compressie toepassen en weet hoe je je patiënt hierin kunt onderwijzen en begeleiden.
 • Je begrijpt en beheerst verschillende innovatieve interventies die toegepast worden in de chronische oedeemzorg, zoals negatieve druk en precussieve therapie.
 • Je beheerst de MLD ‘Fill&Flush’ techniek, kunt deze toepassen in de praktijk en weet hoe je je patiënt zo efficiënt mogelijk van de behandelfase naar de onderhoudsfase kunt krijgen en begeleiden.
 • Je weet wat lymphofluoroscopy is en hoe dit wordt toegepast.
 • Je weet wat SLD (Self- of Simple Lymphatic Drainage) is en beheerst dit, waardoor je in staat bent je patiënt hierin te onderwijzen en te begeleiden.
 • Je weet wat TDC is en hoe je dit zou kunnen gebruiken in de praktijk.
 • Je kunt aan het einde van de training de docenten en trainers laten zien door middel van verschillende casereports dat je al het geleerde in de praktijk kunt toepassen.
 • Door middel van een theorietoets heb je laten zien dat je de stof begrepen hebt.
 • Door middel van de praktijktoets heb je laten zien dat je de geleerde vaardigheden kunt toepassen.

Docenten

De Advanced Oedeem Management training wordt aangeboden door School of Skills en de Lymphoedema Training Academy Nederland (LTA:NL,) in samenwerking met Jane Wigg, Katinka Rutjens en Jean Paul Belgrado.

De Lymphoedema Training Academy UK verzorgt de volledige wetenschappelijke inhoud van de training. Jane Wigg heeft in nauwe samenwerking met Jean Paul Belgrado en dr. Liesbeth Vandermeeren de FG-MLD opleiding groots op de kaart gezet in Groot Brittannië.

Katinka Rutjens heeft meegewerkt aan verschillende onderzoeken op chronisch oedeem gebied. Samen met, huidtherapeut, Suze van Beusekom heeft ze ondermeer onderzoek gedaan naar oedeem bij lipoedeem patiënten en dit gepresenteerd tijdens het ILF congres in Chicago in 2019.

Doelgroep

De training is bedoeld voor afgestudeerde huidtherapeuten die zich verder willen ontwikkelen in dit vakgebied. De training wordt gegeven in het Engels. (Een Nederlandstalige docent en trainer zullen de gehele training aanwezig zijn om eventueel te vertalen daar waar nodig is).

Kosten

NVH-leden: € 1317,50 (incl.15% NVH-korting en btw-vrij). Het bedrag is inclusief lesmateriaal, catering, certificaat, online leeromgeving, theorie en praktijkexamen.
Niet-leden: € 1550,00 (btw-vrij). Het bedrag is inclusief lesmateriaal, catering, certificaat, online leeromgeving, theorie en praktijkexamen.

Meer informatie

Aanmelden

De inschrijving, training en administratieve afhandelingen worden verzorgd door School of Skills. Door aan te geven dat je lid bent van de NVH (+lidnummer) ontvang je 15% korting op deze training.