Ga naar de inhoud

Zoals je weet zijn we druk bezig om tot vergoeding te komen voor eczeemzorgbegeleiding door de huidtherapeut. Dit is één van de stappen om ervoor te zorgen dat we de huidtherapeut het hiaat in de reguliere huidzorg vanuit de basisvergoeding in de eerste lijn kunnen laten invullen.

Deze vorm van zorgverlening met advies, begeleiding en educatie voor de patiënt met een (chronische) huidaandoening vraagt om bijscholing. Of jouw aandachtsgebied nou meer cosmetisch of juist meer medisch geïndiceerd is, je ziet deze patiëntgroepen met klachten als jeuk, eczeem, acne in de praktijk. De eerste stap is om jou bij te scholen in deze vorm van zorgverlening. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende huidtherapeuten zijn opgeleid om deze zorg te kunnen bieden.

Waarom de post-hbo volgen?

 • Om als huidtherapeut nu en in de toekomst deze zorg te mogen verlenen is het een vereiste dat je de post-hbo ‘Eczeembegeleiding voor Huidtherapeuten’ hebt afgerond. De inhoud van de opleiding is gebaseerd op de NVH-Zorgmodule die nu ontwikkeld wordt en de geldende richtlijnen van de NVDV en NHG.
 • Een van de belangrijkste competenties die je leert is geven van voorlichting, educatie en bieden van begeleiding. Dit is gelijk ook de basis voor de bredere begeleiding voor (chronische) huidzorg waar ook andere aandoeningen onderdeel van zullen worden.
 • De NVH is bezig om binnen het kwaliteitsregister zichtbaar te maken wie de post-hbo met goed gevolg heeft afgerond. Dit maakt voor de consument en zorgverzekeraar inzichtelijk welke huidtherapeut eczeemzorg kan leveren. Daar wil jij toch straks tussen staan?

Deze post-hbo is de kans voor jou om

 • De patiëntengroep verder uit te breiden
 • Kwaliteit meetbaar te maken richting o.a. verzekeraars en artsen
 • Kwalitatieve huidtherapeutische zorg te kunnen leveren voor deze nieuwe patiëntengroep

Na het volgen van deze post-hbo heb je de kennis in huis om inhoudelijke voorlichting en begeleiding te geven aan patiënten met specifiek constitutioneel eczeem.

Dit ga je leren tijdens de post-hbo

 • Theorie eczeem
 • Anamnese en diagnostiek van eczeem
 • Achtergrond zalven en crèmes
 • De lokale behandeling van eczeem
 • Meten van kwaliteit van leven
 • Begeleiding van patiënten d.m.v. begeleidingsmethodiek

Er wordt veel geleerd aan de hand van casussen en tijdens de praktijkdag zelf met modellen!

Aan het eind van deze post-hbo

 • Ben je in staat om de verschillende vormen van eczeem te kunnen onderscheiden en de pathologische oorzaak per vorm te benoemen.
 • Heb je jouw rol als therapeut in de eerstelijnszorg helder als het gaat om behandeling van chronisch eczeem.
 • Kun je op een doeltreffende- en efficiënte wijze begeleiding bieden aan een patiënt met een vorm van atopisch eczeem.
 • Heb je de kennis die nodig is om patiënten, met specifiek constitutioneel eczeem, voor te lichten en te begeleiden.
 • Kun je de adviezen en theorie, gegeven tijdens deze post-hbo, in de praktijk uitvoeren en meetbaar maken.

Programma, datum en tijd

 1. Zelfstudie, online leerplein: open vanaf 24 augustus 2024
 2. Online dag 1: za 12 oktober van 10.00 – 15.00 uur
 3. Online dag 2: za 9 november van 10.00 – 14.00 uur
 4. Praktijkdag op locatie: woe 20 november van 9.30 – 16.30 uur

Modellen praktijkdag
Modellen voor de praktijkdag worden in groepjes van 3/4 personen zelf geregeld. Lees hier een duidelijke omschrijving waar het model aan moet voldoen. Geef dit vóór 30 oktober door.

Beoordeling editie 2023: gehele post-hbo: 8,7 | praktijkdag: 9,1 | docenten: 9,3

“Heel erg veel aan gehad! Deze doelgroep konden we tot op heden nog niet goed helpen. Met deze handvaten kunnen we dat nu wel!”

“Absoluut de moeite waard deze post-hbo te volgen en zo meer kennis te krijgen m.b.t. eczeem en eczeembegeleiding. Een mooie toevoeging aan ons aanbod in de zorg. Dit maakt onze huidzorg completer.”

“Super leerzaam en echt een toevoeging voor mij als huidtherapeut. Klaar voor de toekomst!”

“Leerzame training, heel vernieuwend en verdiepend. Absolute meerwaarde voor de huidtherapeut.”

Esther Nales is opgeleid tot klinisch-chemisch analist en huidtherapeut. Ze heeft bijgedragen aan diverse onderzoeken op het gebied van eczeem. Haar passie is om onderwijs en wetenschap te koppelen en te vertalen naar de praktijk.

Dr. Annemie Galimont is opgeleid tot dermatoloog in het Leids Universitair Medisch. Ze heeft o.a. het kindereczeem-centrum “SMEER’M” opgericht. Haar passie is om kennis te delen en zorgverleners te verbinden. “Hoe kunnen we kennis delen en samenwerking inzetten om de zorg voor patiënten te optimaliseren?”

“Door patiënten te begeleiden en zelfzorg aan te leren wordt de huidklacht adequaat behandeld en verbetert de kwaliteit van leven. De huidtherapeut heeft een rol in het leveren van de juiste zorg op juist plek.”