Ga naar de inhoud

Maar weet jij wanneer een wetenschappelijk artikel van voldoende kwaliteit is om de conclusie(s) ervan toe te passen in de dagelijkse praktijk?

‘Niet leuk’

De meeste zorgprofessionals vinden het beoordelen van wetenschappelijke literatuur simpelweg ‘niet leuk’. Het is, vooral in het begin, ingewikkeld en hoewel er online veel uitleg beschikbaar is kom je er in je eentje soms moeilijk uit. In deze workshop bespreken we een artikel over acne, gaan in discussie en maken we belangrijke afwegingen inzichtelijk. Samen met andere huidtherapeuten, waardoor het niet alleen zinvol is maar ook meteen een stuk leuker!

Deze workshop is iets voor jou als je:

  • Een Journal Club wilt organiseren en/of bij wilt wonen.
  • Je literatuur op methodologie wil beoordelen maar dat nog moeilijk vindt.
  • Je graag met collega’s overlegt over de methodologie en toepasbaarheid van wetenschappelijk onderzoek.

Waarom deze workshop?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de huid. Maar niet alle resultaten uit deze studies zijn geschikt om direct toe te passen in de praktijk. Je hebt kennis en vaardigheden nodig om de waarde van wetenschappelijk onderzoek goed in te schatten voordat je (nieuwe) behandelingen gaat toepassen.

Bijvoorbeeld een patiënt heeft een nieuwe behandeling gevonden op het internet. Je vindt onderzoek hierover. Maar dat hier wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan betekent dit niet dat de conclusies direct valide zijn. Om de werkelijke waarde van het artikel in te kunnen schatten moet je de methodologie begrijpen én beoordelen.

Wil je, tijdens een Journal Club, wetenschappelijke literatuur goed kunnen beoordelen dan is dus kennis van de methodologie nodig.

Na het volgen van de workshop kun je:

  • De opzet van een (basis) Journal Club benoemen.
  • Moeilijke of ingewikkelde delen van een wetenschappelijk artikel benoemen en bespreken met collega’s.
  • Jouw beoordeling van de methodologie van een wetenschappelijk artikel toelichten aan collega’s.
  • Een gezamenlijke conclusie vormen over de kwaliteit en het risico op bias van een wetenschappelijk artikel.
  • Een start maken met de interpretatie van resultaten uit een wetenschappelijk artikel.
  • Zelf een Journal Club bijwonen of begeleiden.

Over de docent

Peter Vink heeft een achtergrond als verpleegkundige. Hij heeft onder andere de masteropleiding EBP in Healthcare aan de UvA gevolgd en is gepromoveerd als onderzoeker. Mede dankzij de master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg en zijn ervaring als stafadviseur Kwaliteit in Amsterdam UMC weet hij de, soms, taaie theorie weer leuk en praktisch te maken. Sinds 2014 geeft hij met zijn bedrijf Omni Cura Academy training en advies.

Toelichting kosten

Toelichting kosten | Omdat we het belangrijk vinden dat onze leden opgeleid zijn om wetenschappelijke literatuur goed te kunnen beoordelen wordt de helft van deze workshop gefinancierd door de NVH Academie. Na het volgen van de workshop ben jij één van de NVH-leden die straks een Journal Club kan opzetten of bijwonen. Als NVH Academie moedigen we je aan om jouw opgedane kennis zo veel mogelijk te delen met andere NVH-leden en hun aan te moedigen ook de workshop te volgen. Nodig elkaar uit om aan te sluiten bij een Journal Club en leer samen!