Ga naar de inhoud

Behandel jij bijvoorbeeld mensen met lymfoedeem, lipoedeem, (brand)wonden of littekens en merk je dat pijnklachten bij sommigen aanwezig blijft? Ondanks de inzet van verschillende behandelingen en afname van andere klachten? Zou je verwachten dat de pijn minder zou moeten worden maar blijft deze aanwezig? Misschien is er geen sprake (meer) van weefselschade maar is het sprake van een overwaakzaam pijnsysteem.

Tijd om je kennis over pijn te vergroten

Annemarieke Fleming (MA, PostMSc) is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog. De laatste vijftien jaar bij cluster Pijn & Gedrag. Ze is auteur van bestseller Pijn & het brein.

Dus als er iemand is die jou meer kan vertellen over pijn dan is zij het wel! In samenwerking met de NVH Academie verzorgt zij deze On Demand.

Je leert de pijn van jouw patiënt beter te herkennen en je krijgt tools waarmee je deze inzichten kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast leer je een nieuwe, praktische, interventie toe te passen waardoor de rust- en herstelmodus meer kans krijgt in het lichaam.

NB: deze On Demand is een herhaling van een reeks Webinars die zijn gegeven in 2022. Annemarieke Fleming heeft de video beoordeeld op actualiteit. De video is nog steeds relevant en wordt opnieuw beschikbaar gesteld n.a.v. de herziening van de richtlijn lymfoedeem van de NDVD (gepubliceerd febr. 2024).

Hoe ziet de On Demand eruit?

Deze On Demand bestaat uit drie video’s die aan elkaar zijn gemonteerd. Samen hebben zij een kijktijd van 4.48 uur. Je kunt deze video in delen bekijken.

 1. De werking van ons pijnsysteem
  Overlap en verschillen tussen nociceptieve, neuropathische en centraal gesensitiseerde pijn.
  Het herkennen van een ontregeld, overwaakzaam pijnsysteem.
 2. De werking van ons stressresponssysteem
  De overleef/actiemodus t.o.v. de rust- reparatie- en herstelmodus.
  Het herkennen van een ontregelde balans en hoe te werken aan herstel hiervan.
 3. Psychologische comorbiditeiten
  Leer signaleren welke veelvoorkomende comorbiditeiten een overwaakzaam pijnsysteem en overactief stressresponssysteem in de hand werken en in stand houden.