Ga naar de inhoud

De huidtherapeut vervult voor deze mensen een belangrijke rol in het leren voorkomen, omgaan met en adequaat behandelen van huidproblemen. De zorg van de huidtherapeut bestaat uit begeleiding, advies, educatie, het uitvoeren van verrichtingen en het aanmeten en leveren van hulpmiddelen. De huidtherapeut is hiermee de rechterhand van de huisarts en de medisch specialist.

Iedereen, van jong tot oud, kan bij de huidtherapeut terecht: van een medische indicatie (zoals acne, brandwondlittekens, eczeem en lymfoedeem) tot cosmetisch gewenst (zoals huidverbetering, verwijderen van overbeharing en tatoeages). Ook kan een bezoek aan de huidtherapeut preventief zijn om een probleem of verergering van een probleem te voorkomen.

Naar de huidtherapeut

Als je voor het eerst bij een huidtherapeut in de praktijk komt, dan bespreek je wat er precies speelt en doet de huidtherapeut onderzoek. Met jouw informatie en die uit het onderzoek, legt de huidtherapeut meer uit over de huid(aandoening) en of behandeling mogelijk is. Dit verschilt namelijk per huidaandoening en per persoon. De huidtherapeut geeft ook advies en begeleiding over wat je zelf kunt doen én welke hulpmiddelen je daarbij kunt gebruiken. Samen kijk je naar welke mogelijkheden het beste passen bij jouw dagelijks leven.

Opleiding tot huidtherapeut

De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34). Dit betekent dat je je alleen huidtherapeut mag noemen als je de hbo-opleiding huidtherapie hebt afgerond en het bachelor diploma huidtherapie hebt behaald. Je kunt de opleiding huidtherapie volgen aan de Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht.

Kwaliteitsregistratie

Om de kwaliteit van de huidtherapeut te waarborgen geldt een kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Hiermee laat een huidtherapeut zien aan alle kwaliteitscriteria te voldoen. Dit is geen eenmalige registratie, maar een doorlopende cyclus van 5 jaar. Dat betekent dat een huidtherapeut zich elke 5 jaar opnieuw moet registreren en moet voldoen aan de gestelde criteria.

NVH-lidmaatschap

Een huidtherapeut die lid is van de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NVH) is een huidtherapeut die voldoet aan de criteria die gelden voor huidtherapeuten. De huidtherapeut is dan ook kwaliteitsgeregistreerd in het kwaliteitsregister voor huidtherapeuten. Dit betekent dat de huidtherapeut zich toetsbaar opstelt en doorlopend werkt aan kwaliteitsverbetering. Dit alles voor meer veiligheid en kwaliteit voor de zorg voor jou als consument.

Klachten

Alle huidtherapeuten die lid zijn van de NVH, zijn aangesloten bij het Klachtenloket Paramedici voor de wettelijk verplichte klachten- en geschillenafhandeling.