Ga naar de inhoud

Dit kan de huidtherapeut voor u betekenen

Huidtherapeuten zijn dé behandelaars met kennis op het gebied van de huid. Zij zien veel mensen met verschillende huidproblemen. Ook behandelen huidtherapeuten gevolgen van vaat- en lymfeproblemen zoals oedeem.

Huidtherapeuten spelen een belangrijke rol in de preventie van huidproblemen bij ouderen. Hierdoor kan er snel gestart worden met een behandeling en kunnen ergere problemen worden voorkomen.

Als u (voor de eerste keer) bij de huidtherapeut komt gaat deze met u in gesprek over uw klachten, gezondheid, voeding, medicatiegebruik en leefomgeving. Zo krijgt de huidtherapeut een goed beeld van u en uw situatie en kan een behandelplan opgesteld worden. Dit plan wordt samen met u gemaakt en houdt rekening met uw klachten en wensen. Een belangrijk onderdeel in het behandelplan is wat u zelf kunt doen. De huidtherapeut geeft u tips en helpt u hierbij.

Hiervoor kunt u naar de huidtherapeut

  • Wonden
  • Droge huid
  • Vaatproblemen
  • Lymfoedeem

Dit kunt u zelf doen

  • Let op veranderingen aan de huid, zoals een andere kleur, het veranderen van kleur, wondjes of dikke voeten/enkels.
  • Bespreek veranderingen aan de huid met uw huidtherapeut of (huis)arts. Er op tijd bij zijn helpt erger te voorkomen.
  • Volg de adviezen van uw huidtherapeut op. Lukt dit niet, bespreek dit dan met uw huidtherapeut.
  • Een gezonde levensstijl draagt bij aan bij aan het voorkomen van bepaalde risico’s voor uw gezondheid.

Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen

De informatie op deze pagina komt voort uit de Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen. De beroepsverenigingen Ergotherapie Nederland, KNGF (fysiotherapeuten), NVD (diëtisten), NVH (huidtherapeuten), NVLF (logopedisten) en VvOCM (oefentherapeuten) hebben de handen ineengeslagen en samen deze overkoepelende richtlijn ontwikkeld met subsidie van ZonMw. De richtlijn geeft praktische aanbevelingen voor de behandeling van kwetsbare ouderen voor paramedici in het algemeen en bevat modules specifiek voor elke beroepsgroep.