Ga naar de inhoud

NVH-beleidsmedewerker Charlot legt uit waarom zonbescherming voor kinderen anders is dan voor volwassenen: “De huid is dunner dan een volwassen huid en de melanineproductie is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor is er een verhoogd risico op zonverbranding en huidbeschadiging, de UV-stralen kunnen makkelijker de huid binnen dringen.”

Om jezelf en je kind te beschermen tegen de zon, houd je het volgende aan:

  • Weren: Blijf in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon of zoek de schaduw op. Kinderen tot 1 jaar kun je beter helemaal uit de zon houden.
  • Kleren: Bedek de huid met (UV(ultraviolet)-werende) kleding en draag een pet of hoed met een brede rand en een zonnebril met UV-filter.
  • Smeren: Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 en een UVA-filter. Dit geldt voor kinderen en volwassenen.

Tijdens de zonnetjesweek van 27 t/m 31 mei besteden kinderopvanglocaties aandacht aan zonbescherming en gezond gedrag in de zon. Blootstelling aan de zon kan namelijk voor huidbeschadiging en problemen in de toekomst zorgen.