Ga naar de inhoud

Edelmar Pieternelle (40) is sinds 2010 huidtherapeut en werkt vier dagen in de huidtherapeutische praktijk van PoliDirect in Amsterdam-West. Daarnaast werkt hij een dag in de week in de Cosmopolitan Clinic Amsterdam. Edelmar houdt zich vooral bezig met de preventie van huidkanker.

“Ik heb de huid altijd een fascinerend orgaan gevonden. Hoe meer je je verdiept in de anatomie, fysiologie en pathologie van de huid, hoe interessanter het wordt. Op Curaçao – waar ik ben opgegroeid – wilde ik dermatoloog worden, zodat ik de mensen op het eiland zou kunnen helpen. Uiteindelijk koos ik in Nederland voor de opleiding Huidtherapie. Wat me aantrok is dat je als huidtherapeut zelfstandig kunt werken in een eigen praktijk, een ziekenhuis of een kliniek.

Ik ben gaan werken bij PoliDirect, een onafhankelijke zorgaanbieder voor de tweedelijns medisch specialistische zorg, waaronder ook dermatologie. Ik geef onder meer lasertherapie bij medische indicaties zoals overbeharing, kleine vaatproblemen, pigmentproblemen, littekenbehandelingen, acnebehandelingen en diathermie/cryotherapie bij oneffenheden van de huid. Bij Cosmopolitan Clinic Amsterdam ben ik vooral bezig met cosmetische behandelingen van de huid in samenwerking met een cosmetisch arts.”

Samenwerking

“De samenwerking met de dermatologen en de cosmetisch arts is heel inspirerend. Het mooie is dat onze vakgebieden complementair zijn. Ik leer van hun expertise en we ondersteunen elkaars behandelingen. Vanuit de cosmetisch arts of de dermatoloog krijg ik regelmatig mensen doorgestuurd om de huid onder supervisie te controleren op verdachte plekken. Preventie van huidkanker is enorm belangrijk. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Ik bespreek de risico’s en invloed van de zon en geef advies over huidtypes en goede zonbescherming. Een of twee dagen in de week assisteer ik de dermatologen bij onder andere het verwijderen van huidkanker en ben ik ondersteunend in het nazorgtraject zoals wondcontrole en het verwijderen van hechtingen na chirurgische ingrepen bij huidkanker. Het maakt mijn werk heel afwisselend en uitdagend!”

Puzzel

“Mijn inspiratie haal ik uit mijn patiënten. Mensen met een huidprobleem zijn heel dankbaar dat je ze kunt helpen. De donkere huid is ook een van mijn expertises. We krijgen hier veel mensen die last hebben van overbeharing en pigmentproblemen. Ze denken vaak door slechte ervaringen dat daar niets aan te doen is, maar gelukkig kan ik ze als huidtherapeut vaak verschillende behandelopties bieden. Samen kijken we wat de beste aanpak is. Je bent constant aan het puzzelen met iemands leefomstandigheden, huidtype, productgebruik en welke behandeltechnieken dan het beste resultaat zullen geven. Al deze factoren kunnen een rol spelen. En elke huid reageert toch weer anders dan je verwacht. De diversiteit en het samen uitzoeken wat het beste resultaat oplevert vind ik spannend en interessant.”

Respectvol

“Als huidtherapeut leer je respectvol met je patiënten om te gaan. Mensen geven zich letterlijk bloot en voelen zich kwetsbaar. Dat vind ik mooi aan ons vak. Je leert mensen kennen aan de hand van hun huid. Op het eerste oog zijn huidproblemen voor de buitenwereld vaak niet zichtbaar. Pas tijdens een consult zie je met welke problemen iemand te maken heeft. We hadden een keer een jongen in de praktijk waar ogenschijnlijk niets mee aan de hand was. Hij was heel vrolijk en spraakzaam. Aan niets kon je merken dat hij een bacteriële huidinfectie had die zich over een groot deel van zijn lichaam had verspreid. Het was zo ernstig dat deze jongen uiteindelijk verschillende huidtransplantaties moest ondergaan. Het trof me dat hij ondanks zijn problemen zo positief in het leven stond. Zulke patiënten blijven je bij.”

Tekst: Saskia Petit
Fotografie: Firat Aras