Ga naar de inhoud

Gaby Poot-Buitendijk (29) is sinds 2014 huidtherapeut en werkt bij praktijk Van Leeuwen Huidtherapie in Delft. Ze houdt zich vooral bezig met oedeemtherapie en oncologische nazorg. Daarnaast is zij docent bij de opleiding Huidtherapie in Den Haag.

“Huidtherapie is een prachtig vak. Het is ontzettend veelzijdig en uitdagend. Naast een theoretisch gedeelte ben je ook heel praktisch met mensen bezig. Voor mij is dat de perfecte combinatie. Je kunt als huidtherapeut echt iets voor mensen betekenen, dat trok me aan. In 2010 ben ik de opleiding gaan doen aan de Haagse Hogeschool en in 2014 heb ik mijn diploma gehaald. Vrijwel direct daarna ben ik gaan werken bij Van Leeuwen Huidtherapie in Delft. Sinds drie jaar geef ik naast mijn werk ook les op de Haagse Hogeschool omdat ik graag mijn kennis en ervaring deel met aankomende huidtherapeuten. Kortgeleden ben ik gestart met een master en werk ik tijdelijk niet in de praktijk.”

Meerwaarde

“Mijn hart ligt bij aandoeningen met een medische indicatie. Mijn expertises zijn oedeemtherapie en oncologische nazorg. We behandelen in onze praktijk veel vrouwen die borstkanker hebben gehad, baarmoederhalskanker of hoofd-/keelkanker. We werken samen met de mammapoli in Delft en de ziekenhuizen in de omgeving zoals het Erasmus MC. Als gevolg van bestraling, chemotherapie, chirurgische ingrepen of het verwijderen van de lymfeklieren kunnen patiënten last krijgen van vochtophopingen (lymfoedeem), slechte wondgenezing, littekens of verhardingen van de huid (fibrose). Met behandeltechnieken zoals manuele lymfedrainage, fascia-technieken, littekenmassage en het aanmeten van compressiemiddelen kunnen wij als huidtherapeut veel doen om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Het is mooi om te zien dat je daar echt een bijdrage aan kunt leveren.”

Complex

“Oncologische nazorg is altijd maatwerk en dat maakt het heel uitdagend. Er is geen standaardbehandeling, elke situatie is anders. Ik vraag mezelf altijd af: Hoe kunnen we deze patiënt zo goed mogelijk helpen? Een van mijn patiënten was een vrouw die borstkanker had gehad. Als gevolg van haar behandeling had ze last van vastzittend littekenweefsel en vochtophopingen. Vanwege haar grote cupmaat was het echter moeilijk om haar manueel goed te kunnen behandelen. Samen met mijn collega’s hebben we gekeken naar andere technieken en apparatuur die we konden combineren, om haar toch zo goed mogelijk te kunnen helpen. Het heeft wat langer geduurd, maar uiteindelijk is het ook bij haar helemaal goed gekomen. Die complexiteit stimuleert me iedere keer weer om de beste zorg te bieden die binnen de mogelijkheden ligt.”

Diepgang

“Het bijzondere aan oncologische zorg is dat je vaak langere tijd patiënten behandelt en begeleidt. Je leert ze kennen op een moeilijk moment in hun leven, waarop alles om ziekte en herstel draait. Na verloop van tijd zie je ze weer opbloeien en hun oude ‘ik’ terugkrijgen. Ze worden sterker, krijgen hun haar terug en kunnen weer werken. Dat werkt voor mij heel motiverend en inspirerend!”

Tekst: Saskia Petit
Fotografie: Firat Aras