Ga naar de inhoud

Jorinde Scholtes is ruim 6 jaar huidtherapeut. Ze werkt ruim vier jaar bij SanaDerm in Hoorn. Ze is begonnen achter de balie, zag kansen en heeft huidtherapie opgezet binnen de salon. Jorinde wil graag aan de consument laten zien dat er een wezenlijk verschil is tussen huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Kennis delen is wat haar betreft daarom heel belangrijk.

Van baliemedewerker tot fulltime huidtherapeut, vertel.
“Ik werkte eerst ergens anders. Daar deed ik heel veel laserbehandelingen en ik wilde iets anders. Toen ben ik bij SanaDerm gaan werken waar ze iemand achter de balie nodig hadden. Op dat moment was het alleen een schoonheidssalon. Maar ik zag dat er vraag was naar huidtherapeutische behandelingen. Dus ik heb huidtherapie daar opgezet. Eerst 3 dagen in de week en nu werk ik fulltime. En binnenkort komt er nog een huidtherapeut bij. Genoeg vraag dus!”

Wilde je altijd al huidtherapeut worden?
“Nee, ik heb eerst ergotherapie gestudeerd, maar op het nippertje mijn diploma niet gehaald. Ik voelde al dat dit niet helemaal bij mij paste. Er waren facetten die me erg trokken, maar ook delen niet. Ik hou van de medische wereld en wilde dus graag iets anders studeren, maar wist niet goed wat. Mijn moeder zag toen ergens iets over huidtherapie. En de rest is geschiedenis.”

Je vindt het belangrijk duidelijk onderscheid te laten zien tussen de huidtherapeut en de schoonheidsspecialist. Kun je daar meer over vertellen?
“Ik wil dat huidtherapie echt gezien wordt als een paramedisch beroep en niet als schoonheidsspecialist die ‘net iets meer doet’. Ik merk dat dit vaak nog wel het beeld is. Mensen noemen mij regelmatig schoonheidsspecialist. Terwijl daar toch een groot verschil in zit. Naar de huidtherapeut ga je met een huidprobleem en niet alleen voor het ‘mooi en lekker’.  Ik probeer dat verschil te laten zien door te zorgen dat ik veel kennis in huis heb en daarmee zaken vanuit medisch oogpunt kan uitleggen.”

Je werkt samen met schoonheidsspecialisten. Is er een duidelijke afbakening bij jullie?
“Ja, die is er. We hebben allemaal ons werkgebied, maar werken wel samen. We verwijzen naar elkaar als wij zien dat de cliënt beter geholpen is bij de ander. Zo hebben we ook een (medisch) pedicure en zij verwijst ook veel naar mij. Ik ben van mening dat je een cliënt het beste kunt helpen als je eerlijk bent in wat je wel kunt en wat niet. Dus verwijs door als je denkt dat iemand anders betere zorg kan verlenen. Zo behandeling ik geen lymfoedeem. Daarvoor heb ik gezocht naar huidtherapeuten in de buurt die dat wel kunnen. Ik vind het wel belangrijk dat ik diegene ook echt ken en weet dat de cliënt in goede handen is. Ik hou er niet van om dan maar snel een adresje van het internet te plukken en daarheen te verwijzen.”

Werk je ook samen met andere zorgverleners?
“Ik werk nauw samen met dermatologen in de buurt. Zij zijn gespecialiseerd in liposuctie bij lipoedeem. Voor de voor- en nabehandeling verwijzen zij klanten door naar mij. Dit is tot stand gekomen toen ik mij ben gaan verdiepen in endermologie. Ik heb eerst een scholing over lipoedeem gevolgd die werd gegeven door de dermatoloog van deze kliniek. Na die tijd heb ik gevraagd of zij wilden gaan samenwerken. En zij zochten die samenwerking ook. Zij vinden het ook belangrijk dat klanten een goede voor- en nabehandeling krijgen.”

Doe je nog andere dingen om huidtherapie meer bekendheid te geven?
“Ik blog al een aantal jaar voor de website indehuidvan.nl. Dat is een patiëntenwebsite voor eczeem. Er wordt zowel vanuit patiënten perspectief geschreven als vanuit zorgverleners. Ik schrijf graag en ik wil vanuit huidtherapie-oogpunt graag mijn kennis over eczeem delen. Ik vind het belangrijk dat we als huidtherapeut laten zien wat we allemaal wel kunnen doen voor mensen met eczeem.”