Karlijn Sterkenburg (35) is eigenaar van Huidcentrum Onze huid (Veenendaal en Amerongen). Naast haar praktijk is ze jarenlang docent geweest bij de opleiding Huidtherapie in Utrecht. Ze is tevens beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Karlijn richt zich vooral op de zorg voor patiënten met constitutioneel eczeem.
“In 2003 ben ik begonnen met de opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht. De paramedische zorg heeft me altijd aangetrokken. De huid is een fascinerend orgaan. Het heeft zoveel functies! Het is het orgaan waarmee we contact maken met de buitenwereld en dat ons tegelijkertijd daartegen moet beschermen. Ook het vermogen van de huid om zich te kunnen herstellen, inspireert me iedere dag.”
Eczeem
“In 2010 startte ik met mijn huidtherapiepraktijk. In 2016 volgde ik een Master Innovatie van Zorg en Welzijn. Tijdens deze master deed ik onderzoek naar de zorg rond mensen met constitutioneel eczeem. Daaruit bleek dat patiënten vaak te weinig informatie krijgen aangereikt en ook niet goed begeleid worden in hoe zij met hun huidziekte om kunnen gaan. Sommige patiënten moeten zich minimaal twee keer per dag van top tot teen insmeren met een vette zalf. Maar vaak weten ze niet hoe ze dat moeten inpassen in hun dagelijks leven dus slaan ze dat over, met alle gevolgen van dien. In mijn praktijk kwam een jongen met heel ernstig eczeem. Hem was nooit verteld dat iedere dag douchen voor zijn huid niet goed is omdat dat de huid nog verder uitdroogt. Hij werd helemaal gek van de jeuk en kampte met een depressie. Dankzij onze uitleg en goede zelfzorginstructies hebben we zijn eczeem onder controle gekregen. Dat heeft enorm veel impact gehad op zijn kwaliteit van leven. Deze casus was het moment waarop ik dacht: hier ga ik me als huidtherapeut voor inzetten!”
Huidzorg
“Mijn praktijk is onderdeel van een coöperatie, waar ook een apotheek, een huisartsenpraktijk en een verpleegkundige aan deelnemen. Samen hebben we de projectgroep Huidzorg opgezet. Een eerstelijns samenwerking waarmee we de zorg voor patiënten met constitutioneel eczeem toegankelijker willen maken. Bij de projectgroep is ook een dermatoloog betrokken. Aan deze samenwerking is grote behoefte, vooral bij ouders met kleine kinderen (0 tot 4 jaar) en jongeren/jongvolwassenen. Als huidtherapeut speel ik in dit samenwerkingsverband een belangrijke rol. Samen met de patiënt stel ik een gepersonaliseerd behandelplan op gericht op zelfmanagement, begeleiding van medicatiegebruik en het omgaan met de aandoening. Dit voorkomt overbodige consulten bij de dermatoloog en bevordert de therapietrouw. Deze aanpak werkt fantastisch. Patiënten ervaren een toenemende kwaliteit van leven. Daar doe je het voor! De volgende stap is het voeren van gesprekken over de financiering van deze begeleiding, want die wordt nu nog niet vergoed in de eerste lijn bij de huidtherapeut.”
Verschil maken
“Laagdrempelige zorg, dicht bij huis is voor deze patiëntengroep essentieel. Als huidtherapeut geef ik begeleiding, voorlichting en advies. Ik vertel onder meer welke producten er zijn, hoe ze hormoonzalven veilig en op de juiste manier kunnen gebruiken, hoe je als ouders moet omgaan met een kind dat altijd jeuk heeft en zich helemaal openkrabt en wat je bijvoorbeeld kunt doen als je kind met eczeem naar zwemles gaat. Op deze manier hoeven ouders en patiënten niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Sommige mensen zijn echt wanhopig. Door ze een luisterend oor te bieden en ze weer zoveel mogelijk de regie over hun huidziekte te geven, kun je echt het verschil maken. Er is vaak meer mogelijk dan patiënten denken!”
Tekst: Saskia Petit
Fotografie: Firat Aras