Ga naar de inhoud

Het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) verwacht de komende dagen perioden met zon. Als je daar van gaat genieten, zorg er dan voor dat je dit verstandig doet. De ongewende huid kan nu snel verbranden. Houd er rekening mee dat de zonkracht vanaf deze maand weer matig tot sterk is en tot en met september hoog blijft. Bescherm je daarom het komende half jaar tegen de zon.

Bescherm jezelf
Om verbranding door de zon te voorkomen is goede bescherming belangrijk. Als je tussen 11.00 en 16.00 uur lang buiten bent, neem dan maatregelen zodat je niet verbrandt.

  • Blijf in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon of zoek de schaduw op.
  • Bedek de huid met (UV(ultraviolet)-werende) kleding en draag een pet of hoed met een brede rand en een zonnebril met UV-filter.
  • Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 (voor kinderen factor 50).
  • Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV-straling.

Gezondheidseffecten van UV-straling
Hoe meer UV-straling, hoe groter vooral gevolgen zijn voor onze gezondheid. Als we in de zon zitten is dat goed én slecht voor onze gezondheid. We voelen ons vaker blij als de zon schijnt en gaan meer naar buiten. Als we meer bewegen, helpt dat om chronische ziekten te voorkomen. Ook zorgt UV-straling ervoor dat ons lichaam meer vitamine D aanmaakt en dat is nodig voor gezonde botten en spieren. Maar UV-straling is ook niét goed voor onze gezondheid. Onze huid verbrandt en veroudert sneller. En UV-straling is één van de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Ook kun je staar krijgen.

Zonkracht meten
Omdat UV-straling effecten heeft op de gezondheid meet het RIVM de inkomende UV-straling van de zon. Ongeveer elke 10 minuten worden deze metingen gedaan en aan de hand daarvan berekent het RIVM de zonkracht. Vanaf zonkracht 4 is het verstanding om jezelf te beschermen. Bekijk de actuele zonkracht op de website van het RIVM.

Bron: RIVM