Ga naar de inhoud

Lynn van Gils is 22 jaar en houdt niet van stilzitten. Je zult haar niet snel languit op de bank, Netflix kijkend, aantreffen. Lynn is 4e jaars student huidtherapie aan de Haagse Hogeschool, is hier ook student-assistent en heeft haar eigen schoonheidssalon. En alsof dat nog niet genoeg is heeft Lynn gezorgd dat er 30 zonnebranddispensers zijn geplaatst in haar woonplaats Oosterhout.

Stilzitten is niets voor jou, wat doe je allemaal?
“Ik ben op dit moment 4e jaars student huidtherapie en ben onderwijsassistent op de Haagse Hogeschool. Dat houdt in dat ik de docenten ondersteun in hun taken. Ik help bijvoorbeeld toetsen voor te bereiden, ben het aanspreekpunt voor studenten en fungeer als schakel tussen student en docent. Daarnaast heb ik mijn eigen schoonheidssalon waar ik 20 uur in de week voor werk. Nee, je zult mij niet snel voor de tv vinden. Maar met vriendinnen leuke dingen doen daar maak ik wel tijd voor.”

Waarom heb je gekozen voor de studie huidtherapie?
“Ik merkte dat ik als schoonheidsspecialist iets miste. Ik wilde echt iets betekenen voor iemand. En binnen huidtherapie heb ik het gevoel dat dat meer kan. Ik heb een minor oncologie gevolgd en stage gelopen in het ziekenhuis. En wat je allemaal als huidtherapeut kunt betekenen voor bijvoorbeeld iemand met borstkanker geeft mij energie. Oedeem- en littekenbehandelingen bijvoorbeeld. Maar ook het hele traject begeleiden. Daar kun je mooie resultaten mee behalen.”

Je praat heel enthousiast over huidtherapie. Met dat enthousiasme ben je ook een project gestart.
“Ja! Ik heb van de zomer samen met de gemeente Oosterhout 30 zonnebranddispensers laten plaatsen in het dorp.”

Hoe ben je daar zo opgekomen?
“Ik merkte dat veel van mijn klanten in de salon zich niet regelmatig insmeerden. Wel als ze op het strand lagen of op vakantie gingen. Maar niet wanneer ze op het terras zitten of gaan fietsen. Ik ben toen gaan doorvragen. Ik was benieuwd want ze kwamen wel naar mij, als schoonheidsspecialist, toe om hun huid goed te verzorgen maar gebruikten niet regelmatig een zonnebrandcrème. Terwijl ik toch genoeg adviezen daarover had gegeven. Dus waarom deden ze dat dan niet? Ik dacht, daar moet ik iets mee!”

En toen?
“Toen ben ik een plan gaan maken. Ik hou ervan mezelf uit te dagen dus heb niet getwijfeld en ben meteen aan de slag gegaan. Ik merkte dat bij het maken van dit plan ik veel inspiratie en kennis haalde uit mijn minor oncologie en huidkankerpreventie. Met mijn plan ben ik met de gemeente om de tafel gaan zitten.”

‘Aan de tafel zitten met de gemeente’ je zegt het alsof het niets is. Hoe komt een student huidtherapie aan de tafel bij de gemeente?
“Oké, dat ging niet zo makkelijk als het klinkt. Ik ben gaan kijken of de gemeente in hun plannen gezondheidspreventie benoemde. En dat was zo, maar er lag geen plan voor huidkankerpreventie. Dus ik dacht: er is interesse en geld beschikbaar voor preventie dus ik stuur een mail met mijn plan. Na wat gesprekken bleek dat ze mijn plan heel tof vonden en zijn we het gaan uitvoeren.

Samen met de gemeente hebben we toen gekozen om samen te werken met een partij die al meerdere dispensers in het land heeft. Zij hebben toen een gepersonaliseerde dispenser voor Oosterhout gemaakt. Hier staat bijvoorbeeld ook informatie over zonbescherming op. De dispensers staan onder andere bij sportvelden, zwembaden en horecagelegenheden. De gemeente betaalde de dispensers en de eerste vulling. Het opnieuw vullen wordt bekostigd door de bedrijven waar de dispensers staan. En zo is het niet alleen mijn project met de gemeente maar een gezamenlijk project met ondernemers uit Oosterhout.”

Een mooi voorbeeld van samenwerken in de regio. 
“Ja, inderdaad! Op de dispensers staan ook mijn gegevens voor als mensen vragen hebben. En ik word regelmatig benaderd met vragen. Ik heb er echt een bewustzijn mee gecreëerd. Er is meer aandacht voor zonbescherming.”

Ik kan me voorstellen dat je met jouw verhaal anderen inspireert. Heb je tips als je ook zoiets wilt doen?
“Denk vooral out-of-the-box. Bedenk acties op andere vlakken dan normaal. Ik had ook een flyer kunnen maken met het belang van zonbescherming maar ik wilde totaal iets anders. En door het anders te doen val je op. Ik ben door deze actie verschillende keren in de media geweest. Ik denk dat door dit soort dingen te doen we huidtherapie echt in de picture en op de kaart kunnen zetten.

En denk vooral niet in onmogelijkheden. Maar denk: sky is the limit. Ik ben pas 22. Ik had kunnen denken: dit gaat nooit lukken. Maar dan is er toch niets aan? En ik heb door dit project geleerd dat er veel mensen zijn die je willen helpen als je een goed idee hebt. Je hoeft het echt niet alleen te doen. En er is zoveel meer haalbaar dan je denkt en wat je op school leert. Uiteraard was het veel werk en komt er veel bij kijken. Maar toen het af was kreeg ik zoveel leuke reacties. Ja, en dan voel ik me best een beetje trots.”

Wil je meer weten over Lynn en haar project? Ze is een aantal keer in de media geweest:
– Schoonheidsspecialiste Lynn uit Oosterhout laat 30 zonnebranddispensers plaatsen | Hart van Nederland

​​​​​​​- Gratis zonnebrand op elke straathoek, in de strijd tegen huidkanker – Omroep Brabant