Ga naar de inhoud

Marit van den Akker (32) is sinds 2013 huidtherapeut. Samen met Yvette Roumen is ze eigenaar van praktijk Huid&Vitaal in Den Haag en Voorburg. Marit houdt zich vooral bezig met de oncologische nazorg.

“Ik wist al jong dat ik later in de zorg wilde gaan werken. Door mijn chronische ziekte (diabetes type 1) weet ik uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om betrokken, geïnteresseerde en gespecialiseerde zorgmedewerkers te hebben. Toen ik hoorde over de opleiding Huidtherapie was ik direct enthousiast. Nu, bijna tien jaar later, ben ik mede-eigenaar van praktijk Huid&Vitaal in Den Haag en Voorburg. Huid&Vitaal is een praktijk waar de focus ligt op oncologische nazorg. Een enorm interessant en uitdagend specialisme binnen ons vakgebied.”

Luisterend oor

“Het mooie van de oncologische nazorg is dat je veel voor mensen kunt betekenen. Het is belangrijk om patiënten een luisterend oor te bieden en hun emoties te erkennen. Er komt ontzettend veel op ze af. De zorgvraag van deze patiënten bestaat altijd uit meerdere facetten. Zo is er het psychische onderdeel, zoals onzekerheid, angst en veel onbeantwoorde vragen. Daarnaast heb je het medische onderdeel, zoals een combinatie van vastzittende littekens, secundair lymfoedeem, bewegingsbeperkingen en seroom. Door middel van gespecialiseerde behandeltechnieken, begeleiding en adviezen zorg ik samen met de patiënt ervoor dat klachten verminderen en hun kwaliteit van leven toeneemt.

Als gevolg van de oncologische behandeling zijn veel patiënten het vertrouwen in hun lichaam kwijtgeraakt. Hun lichaam is veranderd waardoor ze zich heel onzeker kunnen voelen. Ik stel ze gerust en informeer ze zo goed mogelijk, zodat ze langzaam weer het vertrouwen in hun lichaam terugkrijgen. Patiënten geven regelmatig aan hoe belangrijk deze steun en begeleiding voor hen is.”

Samenwerking

“Als huidtherapeut sta ik in nauw contact met andere zorgverleners. De lijnen met de zorgteams in de regionale ziekenhuizen en huisartsenpraktijken zijn kort. Daar investeer ik ook in, want om goede zorg te kunnen verlenen is samenwerking met andere zorgverleners essentieel. Ik kan altijd, ook in de avonden en de weekenden, contact opnemen als ik denk dat dat nodig is. Dat geeft mijn patiënten het vertrouwen dat ze bij mij in goede handen zijn.

Eén van mijn patiënten heeft als gevolg van een borstamputatie een borstprothese gekregen. Zij kwam aan het einde van de dag met een zeer ontstoken borst bij mij in de praktijk. Dankzij de goede contacten op de afdeling plastische chirurgie, kon zij dezelfde avond terecht. Dat het met haar goed is afgelopen geeft me veel voldoening.”

Persoonlijk

“Huidtherapie is een prachtig en veelzijdig vak. Het contact met oncologisch patiënten is vaak heel persoonlijk. Je bouwt je al snel een band met elkaar op. Ook dat is een bijzonder aspect van ons werk. Ieder mens is anders en elk verhaal is anders. Dat raakt me keer op keer. In mijn werk maak ik veel mee. Van luchtige gesprekken tot soms uitzichtloze situaties, van 112 moeten bellen tot het opruimen van een dode muis tijdens een huisbezoek. Huidtherapeut zijn is meer dan alleen behandelen!”

Tekst: Saskia Petit
Fotografie: Firat Aras