Ga naar de inhoud

Voor een item van Hart van Nederland werd de NVH gevraagd of wij vinden dat er, zoals door Stichting spijt van Tattoo geadviseerd, een praktijkopleiding moet komen voor tatoeage laserverwijdering.

Dat er nog steeds veel mis gaat met licht- en laserbehandelingen erkent de NVH, iedereen in Nederland mag dit namelijk doen. “Wij strijden er al jaren voor dat deze handelingen door de overheid in de Wet BIG worden geborgd. Dan is het voor de consument helder wie deze handelingen wel en niet mag uitvoeren.”

De NVH is al jaren bezig met de veiligheid, kwaliteit en bescherming van patiënten, maar de overheid is nog steeds aan zet. Voor de beroepsgroepen die die licht- en laserbehandelingen uitvoeren en cosmetische zorg zijn er richtlijnen, kaders, kwaliteitsregistraties en wettelijk erkende opleidingen. Echter doordat deze handelingen in Nederland niet als risicovol en voorbehouden zijn aangemerkt kan iedereen deze uitvoeren. We zien dan ook de afgelopen jaren een enorme toename aan ‘cosmetische en laserklinieken’ waar geen huidtherapeut, cosmetisch arts of medisch specialist (dermatoloog of plastisch chirurg) bij betrokken is. Dit is volgens de NVH al veel te lange tijd onhoudbaar en onacceptabel, hier moet de overheid de laatste benodigde stap zetten en wetgeving regelen.