Ga naar de inhoud

Woensdag 19 juli om 12.30 uur trappen gemeente Beverwijk, het Rode Kruis Ziekenhuis, GGD Kennemerland, de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en Zilveren Kruis de start van de zomervakanties officieel af met een smeerdag zonbescherming. Dit gebeurt bij Het Strandhuis, Zwaanstraat 2, in Wijk aan Zee.

Weren, kleren en smeren
Van april tot en met september is de zonkracht in Nederland vaak hoog. Smeren dus! Ook als je even in de tuin werkt, een attractiepark bezoekt of met vrienden naar het terras gaat. Nu goed smeren voorkomt problemen op latere leeftijd. ”Naast smeren is doseren belangrijk. Het Huidfonds adviseert daarom tussen twaalf en drie uit de felle zon te blijven. En als je naar buiten gaat, ook te denken aan een petje of zonnehoed en een zonnebril. “Want weren, kleren, smeren is niet voor niets het motto van al onze campagnes”, aldus Patrick Groenewegen, voorzitter Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Uv-booth toont het verschil tussen wel en niet insmeren met zonnebrandcrème
In Nederland is huidkanker de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Nederlanders weten dat blootstelling aan de zon de kans op huidkanker en huidveroudering vergroot. En toch beschermt een op de vijf* Nederlanders zich nooit als ze de zon ingaan! De gevolgen van zonschade worden vaak pas jaren later zichtbaar. Elke keer dat je verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Van 11.00 tot 15.00 uur zijn daarom dermatologen en huidtherapeuten aanwezig om voorlichting en advies te geven over zonbescherming. In een uv-booth kunnen mensen een foto van hun huid laten maken, waardoor je het verschil kunt zien als je niet én wel beschermd bent met zonnebrandcrème.

Stop de smeersmoezen
In steeds meer gemeenten, op festivals en op events zijn smeerpalen aanwezig. Ook in Beverwijk! Jaqueline Dorenbos, wethouder gemeente Beverwijk: “We slaan deze zomer de handen ineen. Samen kunnen we Beverwijk leren smeren. De hele zomer staan er twee smeerpalen: aan de Zwaanstraat en aan de Relweg. En op deze speciale smeerdag heeft Zilveren Kruis een Smeerfiets een uv-booth ter beschikking gesteld en geven dermatologen en huidtherapeuten bescherm- en smeeradvies. Het sluit mooi aan bij de gemeentelijke publiekscampagne voor huidbescherming die voor het derde jaar op rij draait.”

Gelukkig is het merendeel van de Nederlanders zich bewust van de risico’s. Toch is smeren bij een grote groep nog geen gewoonte. Geen zonnebrandcrème bij je hebben is smeersmoes nummer een. Maar er zijn er veel meer! ‘Ik houd niet van insmeren, dat is gedoe.’ ‘Mijn huid kan goed tegen zon.’ ‘Eenmaal per dag smeren is genoeg.’ Na alle adviezen die we op deze smeerdag geven gaat de smoes ‘ik heb geen zonnebrandcrème bij me’ vanaf vandaag niet meer op! En smeer je ook om de 2 uur in, dan loopt je dag wel zo gesmeerd!

Jan-Willem Evers, commercieel directeur Zilveren Kruis: “Zet zonnebrandcrème in het zicht in bijvoorbeeld de badkamer of keuken. Stop een flesje in je (werk)tas en standaard bij je sportspullen. Zodat je het altijd zichtbaar én in de buurt hebt. Zo wordt smeren in kleine stapjes een routine.

Tijdens de smeerdag delen we ook nog kleine tubes zonnebrandcrème uit van drs. Leenarts** die je direct in je tas kunt stoppen.”

*Flitspeiling 2022 van Motivaction iov Ministerie van VWS
** Op = op