Ga naar de inhoud

Suzan de Groot (36) is sinds 2009 huidtherapeut. Ze werkte jarenlang bij verschillende huidtherapiepraktijken, in loondienst en later als freelancer. In 2019 nam ze praktijk PUUR huidzorg in De Meern (Utrecht) over van een collega. Suzan houdt zich met name bezig met oedeemtherapie. Binnen de NVH zet zij zich in om de rol van de huidtherapeut binnen de wondzorg goed op de kaart te zetten bij patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars.

“Huidtherapie is mij op het lijf geschreven. Ik houd van aanpakken, ben heel praktisch en zie graag resultaat van mijn behandelingen. Mijn interesse ligt vooral in de aandoeningen met medische indicatie van ons vakgebied: oedeemtherapie, wondzorg, acnebehandelingen, littekentherapie en laserontharen. ‘Zorgen voor’ is iets wat bij me past en ik werk graag met mijn handen. Op school had ik een tien voor zwachtelen! Binnen oedeemtherapie komen veel facetten samen: het medische, het praktische, maar ook het actief nadenken over welke aanpak het beste past bij een patiënt. Wat zie ik? Wat is het? Wat ga ik doen? Elke casus is weer een uitdaging. Als je het goed aanpakt, kun je patiënten al snel verlichting bieden.”

Wondzorg

“Oedeemtherapie is een breed en interessant vakgebied binnen de huidtherapie. Oedeem kan vele oorzaken hebben, het is de kunst die te achterhalen. Een uitgebreide intake is dan ook een must. Klachten kunnen variëren van zwellingen en een zwaar gevoel in het aangedane lichaamsdeel tot heftige pijn en een bewegingsbeperking. Met manuele lymfedrainage in combinatie met bindweefsel- en fasciemassage, maar ook bijvoorbeeld littekenbehandeling, kun je veel doen voor een patiënt.

Ook wondzorg zie je vaak bij oedeemklachten, want oedeem is vaak een complicerende factor bij de wondgenezing. Wondzorg is nu een hot topic. De huidtherapeut is specialist op het gebied van de huid én oedeem. Daarom is de huidtherapeut in mijn ogen de aangewezen zorgverlener om wonden in combinatie met oedeem te behandelen. Huidtherapeuten die wondzorg toepassen bereiken over het algemeen beter en sneller resultaat dan wanneer de wond niet wordt behandeld. Binnen de NVH zet ik me er graag voor in om dit bij patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars onder de aandacht te brengen.”

Diepgang

“Patiënten komen bij mij in de praktijk op verwijzing van verschillende zorgverleners, waaronder de huisarts, maar bijvoorbeeld ook via de fysiotherapeut, de chiropractor of de (wond)verpleegkundige van de thuiszorg. Zij maken allemaal deel uit van mijn netwerk.

Sommige patiënten hebben een heftig ziekteproces doorgemaakt. Je bouwt met deze patiënten al snel een vertrouwensband op. Dat geeft een bepaalde diepgang aan het werk die ik heel mooi vind.

Eén van mijn patiënten is een vrouw van 51 waarbij een melanoom op de buitenzijde van het bovenbeen chirurgisch is verwijderd. Vanwege oedeem- en pijnklachten aan de zij- en achterkant van het bovenbeen, vooral bij het zitten, is zij na de operatie naar een oedeemfysiotherapeut verwezen. Na drie maanden gaf die aan dat ze uitbehandeld was en verwees deze mevrouw terug naar de chirurg. De chirurg zei dat zij maar met de klachten moest leren leven. Een alerte verpleegkundig specialist verwees haar naar een huidtherapeut. Ik had direct een leuke klik met haar en bij mij kon ze haar verhaal kwijt. De diagnose melanoom en de behandeling ervan waren heel stressvol en emotioneel voor haar geweest. Behalve het litteken op haar bovenbeen heeft zij ook een litteken in haar lies waar de lymfeklier is verwijderd, en een oud litteken van een keizersnede op haar onderbuik. Ik wist meteen dat het litteken van de keizersnede een belemmering was voor de lymfafvoer. Tijdens mijn behandeling heb ik daarom álle littekens behandeld. Al na een paar behandelingen merkte zij verschil en inmiddels is ze bijna klachtenvrij. Dit is wel een casus waar ik trots op ben!”

Tekst: Saskia Petit
Fotografie: Firat Aras