Ga naar de inhoud

Suze van Beusekom (37) is samen met haar compagnon Celeste Alberts eigenaar van Huid- en Oedeemtherapie Heerlen. Ze is sinds 2006 huidtherapeut. Suzes houdt zich vooral bezig met oedeemtherapie, waar ze al haar expertise en creativiteit in kwijt kan.

“Als kind vond ik de huid, en dan vooral het aanraken ervan, fascinerend. Ik weet nog dat ik altijd heel graag de huid van mijn oma wilde aaien. Ik denk dat toen al de kiem is gelegd voor mijn latere keus om huidtherapeut te worden. De verzorgende sector trok me. Ik wilde graag iets voor een ander betekenen, maar ik kon niet echt een opleiding vinden waar ik enthousiast van werd. Uiteindelijk kwam mijn moeder met een lijstje van opleidingen die ze bij mij vond passen en daar zat huidtherapie bij. Mijn focus ligt vooral op oedeemtherapie omdat je in hierbij creatief moet kijken naar oplossingen voor de patiënt. Dat creatieve is een ontzettend leuk aspect van ons werk.”

Cadeau

“Oedeemklachten kunnen complex zijn. Dat maakt mensen met oedeem een interessante patiëntengroep. Veel kanten van de huidtherapie komen hier samen. Welke technieken kun je inzetten? Maar ook: Wat voor werk doet de patiënt? Heeft hij of zij hobby’s die belangrijk zijn? Er zijn altijd meerdere factoren waar je als huidtherapeut rekening mee moet houden. Sommige oedeempatiënten zijn of worden ook behandeld voor kanker. Dat zijn soms heftige trajecten, maar het is ook mooi dat je deze mensen kunt helpen.

Mijn uitgangspunt is altijd: welke doelen wil de patiënt bereiken? Vervolgens kijk ik of dat realistisch is en wat daarvoor nodig is. Vaak is er meer mogelijk dan patiënten in eerste instantie denken. Mensen reageren heel enthousiast als ze merken hoeveel baat ze hebben bij de behandelingen. Ik krijg veel bedankjes van dankbare patiënten, maar het grootste cadeau voor mij is dat iemand zijn doelen heeft bereikt.”

Essentieel

“Eén van mijn patiënten was een meneer die bijna al zijn vingers was kwijtgeraakt als gevolg van een ongeval met een grasmaaier. Hij was geopereerd, maar bleef last houden van zwelling en bewegingsbeperking. Wat bleek: hij was postbode en kon vanwege zijn klachten niet meer werken. Samen met een ergotherapeut zijn we aan de slag gegaan. Ik behandelde de zwelling en de littekens van zijn hand, de ergotherapeut behandelde de pezen en gewrichten. We hebben samen gekeken wat hij nodig had om zijn hand en resterende vingers zodanig te kunnen bewegen, dat hij zijn werk weer zou kunnen doen. Dat is uiteindelijk gelukt. Hij was ontzettend blij met het resultaat en wij ook. Je geeft iemand een essentieel onderdeel van zijn leven terug, dat is fantastisch!”

Onmisbare schakel

“Bij de zorg voor oedeempatiënten zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken. Ik werk samen met onder meer ergotherapeuten, fysiotherapeuten, podotherapeuten, logopedisten en diëtisten. Het is belangrijk om kennis met elkaar te delen zodat de patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Helaas is het vak van huidtherapeut nog steeds relatief onbekend.

Binnen en buiten de NVH ben ik actief om ons vak beter onder de aandacht te brengen bij andere zorgprofessionals. Huidtherapie is een fantastisch vak, maar helaas wordt ons potentieel nog te weinig benut. De huidtherapeut moet worden gezien als een onmisbare schakel in de zorgketen. Het is daarom belangrijk dat we ons als beroepsgroep blijven profileren. Daar zet ik me graag voor in.”

Tekst: Saskia Petit
Fotografie: Firat Aras