Het is zomer in Nederland. De vakantieperiode is begonnen en iedereen heeft zin in de zon. Maar let op: de zonkracht is sterk. Zonverbranding is de belangrijkste oorzaak van huidkanker: elke verbranding van de huid nu verhoogt het risico op huidkanker later. Huidtherapeuten behandelen regelmatig mensen die huidkanker hebben gehad. Huidkanker is grotendeels te voorkomen door jezelf en je kinderen te beschermen tegen verbranding. Bescherm je huid, smeer je in!
1 op de 5 mensen krijgt huidkanker
Een beetje UV-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Te veel UV-straling is niet goed: je huid verbrandt en veroudert sneller. Verbranding kan leiden tot huidkanker. Inmiddels krijgt 1 op de 5 mensen te maken met huidkanker. Aan de meest agressieve vorm, het melanoom, kan je overlijden. Gelukkig overleven de meeste mensen huidkanker, maar de ziektelast is vaak chronisch, en de uiterlijke gevolgen enorm belastend.
Laat je adviseren door de huidtherapeut
Naast genieten van de zomer is het allerbelangrijkste: niet verbranden! Dit kun je voorkomen door te ‘smeren, weren en kleren’. Dus door je goed in te smeren met zonnebrandcrème, (UV-)kleding, een pet en zonnebril te dragen en de schaduw op te zoeken. Maar zo makkelijk is dat nog niet! Veel mensen vinden het lastig om zich goed te beschermen. Welke middelen gebruik je daarvoor, hoeveel en hoe vaak? De huidtherapeut kan jou daarbij helpen. Laat je goed adviseren zodat je daarna nooit meer verbrandt. Op basis van jouw huidtype, je (buiten)activiteiten en persoonlijke voorkeuren kan de huidtherapeut jou een persoonlijk advies geven. Je vindt een huidtherapeut bij jou in de buurt op deze website.
Wat kan ik sowieso zelf al doen?
Dit kun je zelf doen om verbranding door de zon te voorkomen:
- Blijf tussen 11.00 en 16.00 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op.
- Bedek de huid met (UV-werende) kleding en draag een pet of hoed met een brede rand.
- Smeer de huid elke twee uur in met zonnebrandcrème, met minstens SPF 30. Breng na het zwemmen weer opnieuw zonnebrandcrème aan.
- Bij het gebruik van mugwerende middelen (DEET): breng dit een half uur na de zonnebrandcrème aan. Het kan de werking beïnvloeden.
- Bescherm je ogen met een zonnebril. Let hierbij op dat het glas van de bril een UV-bescherming van 100% heeft of dat er een UV-filter in het glas zit van 400.
Huidkankercampagne #geenvandevijf
Niet alleen de NVH roept op tot adequate zonbescherming. Het Huidfonds heeft de huidkankercampagne #geenvandevijf ontwikkeld. De NVH onderschrijft deze campagne.