Ga naar de inhoud

Sinds 2011 kan iedereen zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. Wat jou als huidtherapeut een directe en cruciale rol geeft in de eerstelijnszorg. Je voert dagelijks een breed scala aan huidbehandelingen uit, van het behandelen van alledaagse huidproblemen zoals plekjes, vlekjes en bultjes, tot het aanpakken van meer complexe huidproblemen. Bij het eerste contact met een patiënt wordt jouw professionele expertise meteen aangesproken, waarbij het pluis/niet-pluis gevoel een belangrijke leidraad is. Dit scherpe oog voor detail stelt je in staat om te screenen of er geen verdenkingen zijn en je kunt starten met de behandeling of dat een doorverwijzing aan de huisarts nodig is, wat essentieel is voor het bieden van veilige en hoogwaardige zorg.

Het onderzoek

Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de risicobeoordeling van huidafwijkingen door huidtherapeuten en bestaat uit drie fasen.

  • De eerste fase is een surveyonderzoek, waarin wordt onderzocht hoe huidtherapeuten op dit moment huidafwijkingen identificeren en beheren.
  • De tweede fase omvat focusgroepen met huidtherapeuten, huisartsen en dermatologen om inzicht te krijgen in hun percepties over de aspecten die van belang zijn voor huidtherapeuten bij het leveren van goede en veilige zorg rondom huidafwijkingen.
  • In de derde fase wordt een nieuw risicotaxatie-instrument getest, dat de huidtherapeuten help bij het onderscheiden van verdachte en goedaardige huidafwijkingen.

Hoe kun je bijdragen?

Je kunt een actieve rol in dit onderzoek hebben door deel te nemen aan de verschillende fasen. Actieve betrokkenheid van de leden is cruciaal voor het succes van het project en voor het realiseren van de gewenste verbeteringen in de zorg.

Het onderzoek bestaat uit zowel online als fysieke onderdelen:

  • De eerste fase is een anoniem online surveyonderzoek, waarbij de survey wordt afgenomen via Microsoft Forms.
  • De tweede fase omvat focusgroepen die zowel online via Teams als fysiek in het Erasmus MC plaatsvinden. Tijdens deze sessies delen de deelnemers hun ervaringen en inzichten.
  • In de derde fase wordt een teststudie uitgevoerd, waarvoor fysieke aanwezigheid in het Erasmus MC vereist is. Hierbij worden zowel een pre-test als een post-test uitgevoerd, met een maand tijd tussen beide evaluaties.

Wat heb ik als huidtherapeut aan dit onderzoek?

Het doel van dit vierjarige onderzoek, dat loopt tot augustus 2027, is om de zorgkwaliteit en veiligheid te verbeteren door huidtherapeuten beter toe te rusten in risicobeoordeling. Hoewel de resultaten nog niet bekend zijn, streven we ernaar hulpmiddelen te ontwikkelen die bijdragen aan betere patiëntenzorg, verhoogde veiligheid en een sterkere positie van huidtherapeuten.

Wie voert het onderzoek uit?

Dit onderzoek, gefinancierd door ZonMw, wordt uitgevoerd door een team van onderzoekers aan de Haagse Hogeschool in samenwerking met het Erasmus MC. Huidtherapeuten, huisartsen, dermatologen en patiënten zijn nauw betrokken bij dit project.

De NVH is actief betrokken bij de werving en ondersteuning van dit onderzoek als brug tussen de onderzoekers en de praktijk.