Samen werken aan betere gegevensuitwisseling
Een groep van 23 betrokken paramedici, waaronder 7 huidtherapeuten, en projectleden kwam samen om kennis te maken met het programma en hun rol te verkennen.
Na een warm welkom door projectleider Saskia Timmer, en een korte kennismaking, werd het programma GUPZ, en de relatie met het project Eenheid van Taal (EvT), toegelicht door programmanager Carolien Bouma.
Via een interactieve werkvorm werd stilgestaan bij de vele voordelen van goede gegevensuitwisseling. Denk aan:
- Minder administratielast
- Hogere kwaliteit van zorg
- Snellere communicatie
- Meer vertrouwen en betere betrokkenheid van de patiënt bij de eigen behandeling
Inhoudelijke verdieping
Verschillende presentaties gaven de werkgroepleden inzicht in de inhoudelijke en technische kant van het programma:
- Esther Winder, beleidsmedewerker digitalisering EN, lichtte het perspectief van de werkgroep Gegevensuitwisseling toe: van praktische ergernissen bij het verwerken van verwijzingen tot structurele interoperabiliteit.
- Marliek Schulte, beleidsmedewerker NVLF, ging in op het belang van aansluiting op het PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) en de verplichtingen vanuit de Wegiz.
- Saskia Gooren, beleidsmedewerker NVH, gaf een inkijkje in de technische realisatie en samenwerking van het programma met PARIS-leveranciers.
Samen bouwen aan de toekomst
De bijeenkomst markeert een belangrijke stap in het samenbrengen van theorie en praktijk. De werkgroepleden leveren niet alleen inhoudelijke input, maar zorgen er ook voor dat de informatieoverdracht aansluit op de dagelijkse realiteit in de praktijk. Zoals Frank, optometrist, het verwoordde: “Een goeie kickstart!”
Met veel energie en enthousiasme is de basis gelegd voor een succesvolle samenwerking. De komende maanden gaan de paramedici in verschillende werkgroepen aan de slag richting onze eerste stip op de horizon: twee regionale proeven in december 2026. Een voor gegevensuitwisseling met de huisarts en een voor gegevensuitwisseling met de patiënt.