Waarom de Generieke NVH-Zorgmodule?
Huidtherapeuten zien in de dagelijkse praktijk patiënten met verschillende chronische huidaandoeningen. Omdat chronische huidaandoeningen niet weggaan, zal een groot gedeelte van deze patiënten moeten leren leven met hun huidaandoening. Het voorkomen van (verergering van) klachten is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Dit vraagt om een hoge mate van zelfzorg/ zelfmanagement (Ridd, King, Roux, Waldecker, & Huntley, 2017).
Deze generieke zorgmodule biedt aanbevelingen voor huidtherapeuten met betrekking tot begeleiding, educatie en advies ter bevordering van zelfmanagement bij patiënten met chronische huidaandoeningen. Het doel is de zorg voor deze patiënten te verbeteren en daarmee ook bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven. Deze zorgmodule is generiek van aard, wat betekent dat het een overkoepelend document is dat bij alle chronische huidaandoeningen kan worden geraadpleegd zonder aandoeningsspecifieke aanbevelingen. Voor een inhoudelijke beschrijving van de zorg kunnen de aandoeningsspecifieke NVH-Zorgmodules worden geraadpleegd.
Het ontwikkelproces
Voor de ontwikkeling van de zorgmodules volgen we een vast format (ZIN AQUA-leidraad). Dit houdt in dat er altijd vaste onderdelen moeten worden uitgevoerd om de modules na afronding ook te kunnen aanbieden voor opname in het register van het Zorginstituut Nederland (ZIN). Voor de ontwikkeling is de bijdrage van de leden van groot belang. Zowel in het ophalen van knelpunten, in een afvaardiging van leden in de werkgroep en het geven van commentaar op de conceptuitwerking.
Stappen van het ontwikkelproces
- Plan van aanpak en subsidieaanvraag indienen (gehonoreerd)
- Werven leden voor de werkgroep
- Knelpunten in de huidige zorg vaststellen
- NVH-leden kunnen bijdragen door een vragenlijst in te vullen.
- Samen met de werkgroep uitgangsvragen formuleren
- Literatuurstudie uitvoeren
- Samen met de werkgroep aanbevelingen schrijven
- Samen met de werkgroep de concept zorgmodule schrijven (huidige fase)
- Commentaarfase- leden van de NVH geven commentaar
- Aanpassingen verwerken
- Autoriseren van de zorgmodule door stakeholders
- Publiceren en implementeren in de huidtherapeutische praktijk