Waarom de NVH-Zorgmodule Ichtyosis?
Ichthyosis is verzamelnaam voor een groep huidziekten waarbij de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, niet goed is aangelegd, een zogenoemde verhoorningsstoornis. Er bestaan ongeveer twintig verschillende varianten van ichthyosis, die onderling verschillen in de erfelijkheidspatroon, in ernst en ook de aan- of afwezigheid van bijkomende verschijnselen, en soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.
Met deze zorgmodule Ichthyosis, met name gericht op ichthyosis vulgaris, wordt beoogd om de zorg die huidtherapeuten geven 1) te standaardiseren, 2) te baseren op wetenschappelijk bewijs en inzichten van zorgverleners en zorggebruikers en 3) aan te laten sluiten bij de zorg van andere zorgverleners. Hiermee wordt beoogd om de kwaliteit van zorg te verbeteren door praktijkvariatie te verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënten te bevorderen.
Het ontwikkelproces
Voor de ontwikkeling van de zorgmodules volgen we een vast format (ZIN AQUA-leidraad). Dit houdt in dat er altijd vaste onderdelen moeten worden uitgevoerd om de modules na afronding ook te kunnen aanbieden voor opname in het register van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Voor de ontwikkeling is de bijdrage van de leden van groot belang. Zowel in het ophalen van knelpunten, in een afvaardiging van leden in de werkgroep en het geven van commentaar op de conceptuitwerking.
Stappen van het ontwikkelproces
- Plan van aanpak en subsidieaanvraag indienen (gehonoreerd)
- Werven leden voor de werkgroep
- Knelpunten in de huidige zorg vaststellen
- NVH-leden kunnen bijdragen door een vragenlijst in te vullen.
- Samen met de werkgroep uitgangsvragen formuleren
- Literatuurstudie uitvoeren
- Samen met de werkgroep aanbevelingen schrijven
- Samen met de werkgroep de concept zorgmodule schrijven (huidige fase)
- Commentaarfase- leden van de NVH geven commentaar
- Aanpassingen verwerken
- Autoriseren van zorgmodule door stakeholders
- Publiceren en implementeren in de huidtherapeutische praktijk