Ga naar de inhoud

Waarom de aandoening overstijgende richtlijnmodule Huidzorg?

Richtlijnen beschrijven gestandaardiseerde zorg voor ziekte-specifieke aandoeningen. Hierin wordt niet alleen een vertaling gemaakt naar passende zorg op het gebied van aandoening specifieke therapieën, maar wordt ook ingespeeld op de landelijk relevante thema’s op basis van o.a. het Integraal Zorgakkoord en de nieuwe Kennis- en Innovatieagenda Gezondheid & Zorg 2024-2027, waaronder leefstijl, voeding, preventie en zelfmanagement (Rijksoverheid, 2022; KIA, 2023). Een groot aantal van deze aandoening-specifieke richtlijnen krijgt ook (direct of indirect) te maken met de huid (gezondheid), bijvoorbeeld bij het ontstaan van (pre/postoperatieve) wonden, een niet intacte huidbarrière (al dan niet door de aanbevolen therapie), oedeem, infecties en littekenvorming. Echter, een functionele beschrijving van de norm waaraan passende huidzorg moet voldoen ontbreekt in veel gevallen binnen deze richtlijnen. Bij passende huidzorg kan gedacht worden aan preventie gericht op het beperken van risico’s, het uitstellen of voorkomen van de ziekte, het vertragen van progressie, het voorkomen van complicaties en zelfmanagementbegeleiding door middel van goede educatie en begeleiding van de patiënt (en eventuele naasten) als belangrijk onderdeel van het zorgproces (Zorginstituut, z.d.; Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, 2024).

Het beoogde eindresultaat is de oplevering van een richtlijnmodule over het concept ‘huidgezondheid’, waarin voor zowel patiënten als zorgverleners een functionele beschrijving wordt gedaan van de norm waaraan passende huidzorg moet voldoen. Passende huidzorg is niet uitsluitend ziekte specifiek maar ziekte-overstijgend en daardoor voor meer dan één aandoening of stoornis relevant. Om deze reden is het doel van deze richtlijnmodule om een aandoening-overstijgende module Huid te ontwikkelen die kan worden opgenomen/aangehangen in alle kwaliteitstandaarden, waaronder bestaande richtlijnen waarin huidzorg een onderdeel vormt.

Het ontwikkelproces

Voor de ontwikkeling van deze module volgen we een vast format (ZIN AQUA-leidraad). Dit houdt in dat er altijd vaste onderdelen moeten worden uitgevoerd om de module na afronding ook te kunnen aanbieden voor het register van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Voor de ontwikkeling is de bijdrage van de leden van groot belang. Zowel in het ophalen van knelpunten, in een afvaardiging van leden in de werkgroep en het geven van commentaar op de conceptuitwerking.

Stappen van het ontwikkelproces

  • Plan van aanpak en subsidieaanvraag indienen (gehonoreerd)
  • Werven leden voor de werkgroep
  • Knelpunten in de huidige zorg vaststellen
  • NVH-leden kunnen bijdragen door een vragenlijst in te vullen. Lees hier meer.
  • Samen met de werkgroep uitgangsvragen formuleren
  • Literatuurstudie uitvoeren
  • Samen met de werkgroep aanbevelingen schrijven
  • Samen met de werkgroep concept zorgmodule schrijven
  • Commentaarfase- leden van de NVH geven commentaar
  • Aanpassingen verwerken
  • Autoriseren van Zorgmodule door stakeholders
  • Publiceren en implementeren in de huidtherapeutische praktijk