Afvalscheiding
- Recycle jouw afval volgens het afvalbeleid van de gemeente van je praktijk. Afhankelijk van de regio waar je woont wordt gft-afval apart verzameld. Dit is wellicht niet altijd haalbaar. Gebruik hiervoor dan het restafval.
- Scheid papier en karton. Door meer papier te scheiden is er minder restafval. Papier en karton kan tot wel zeven keer worden hergebruikt! Dit vermindert milieubelasting bij productie en transport en er is minder hout nodig voor het maken van nieuw papier.
- Recycle alleen droog en schoon papier/karton.
- Kijk op de verpakking of plastic gerecycled kan worden.
- Scheid het papier wanneer dit nog schoon is na de behandeling.
- Lever (klein) gevaarlijk afval (zoals batterijen, lampen en gootsteenontstopper) apart in bij een inleverpunt bij jou in de buurt.
- Gebruik zoveel mogelijk biologisch afbreekbare materialen (‘groen’ afval).
- Raadpleeg bij twijfel de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
Afvalbeheersing
- Gebruik bij voorkeur herbruikbare handdoeken, was deze op een energiezuinig wasprogramma met een duurzaam wasmiddel. Als dit niet mogelijk is, ga dan voor wegwerphanddoeken van gerecycled papier (FSC-keurmerk).
- Gebruik alleen handschoenen als dat nodig is. De poster ‘No risk? No glove’ kan jou helpen daarbij.
- Gebruik uitwasbare dweil- en poetsdoeken en verminder de wegwerpproducten bij het schoonmaken. Gebruik je wel wegwerpproducten, kies dan voor biologisch afbreekbare disposables.
- Overweeg de aanschaf van een zakloze stofzuiger.
- Kies, waar mogelijk, voor herbruikbare en wasbare wattenschijfjes. Ga anders voor biologisch afbreekbaar of duurzaam papier. Pas dit principe ook toe op tissues en wattenstaafjes.
- Gebruik alleen haarnetjes wanneer dit noodzakelijk is. Was deze eventueel na gebruik zodat je ze nog een keer kunt gebruiken.
Verspilling van producten
- Maak een overzicht van je verbruik (van bijvoorbeeld verbruiksmaterialen en producten) van het voorgaande jaar, dit helpt je verbruik voor het huidige jaar beter in te schatten.
- Let bij het inkopen op de houdbaarheid van producten. Dit is vooral belangrijk voor steriele producten.
- Maak een overzicht van de houdbaarheidsdata van jouw producten en materialen wanneer je ze binnenkrijgt. Je kunt ook stickers aanschaffen waarop de datum van opening en tot wanneer het houdbaar is (6/12 maanden) kunt noteren. Zo voorkom je ook dat er onnodig extra wordt opengemaakt.
- Maak gebruik van het FiFo-principe (First in, First out) en gebruik/verkoop als eerst wat je ook als eerst hebt ingekocht. Zo voorkom je verspilling en loop je minder risico dat producten over de datum gaan.
- Doe eens in de maand een rondje door je praktijk om te controleren welke producten bijna over de datum gaan; verkoop deze met korting of geef ze gratis weg.
Papierverbruik
- Maak gebruik van digitale afspraakbevestigingen.
- Stuur facturen via de mail.
- Gebruik alleen afsprakenkaartjes bij patiënten die hierom vragen of geen e-mailadres hebben.
- Vervang papieren folders zoveel mogelijk voor informatie op je website of stuur ze digitaal door. Link ze middels een qr-code en zet een folderrek met qr-codes in de praktijk. Zo kunnen patiënten gemakkelijk en snel de folders zien en de website bezoeken.
- Stel de printer zo in dat je alles standaard dubbelzijdig en in zwart-wit print.
- Kies voor printpapier met een keurmerk als PEFC of FSC. Druk ook zaken als visitekaartjes af op duurzaam papier.
- Gebruik duurzaam toiletpapier met een erkend keurmerk zoals EU-Ecolabel, C2C en FSC.
- Maak bewust een keuze om wel of geen papier op de behandelbank te gebruiken en overweeg het gebruik van handdoeken. Er is geen specifieke studie gedaan voor de eerstelijnszorg om de het gebruik van handdoeken of papier te vergelijken, maar inzichten uit vergelijkbare studies naar wegwerpproducten en herbruikbare alternatieven kunnen wel worden gebruikt om een duurzame, weloverwogen keuze te maken.
- Gebruik alleen papier op de behandelbank als dat nodig is, zoals wanneer er strenge hygiënevoorschriften zijn en/of er kans is op infecties. Bij laag infectierisico zijn herbruikbare handdoeken* milieuvriendelijker, mits die efficiënt worden gewassen: energiezuinig wasprogramma en met duurzame wasmiddelen (milieukeurmerk). Als er toch papier wordt gebruikt, kies dan bij voorkeur voor gerecycled papier met FSC- keurmerk. Als het papier na de behandeling nog schoon is, scheid dan het papier van de behandelbank.
*Volgens de infectierichtlijn moet je de handdoek na elke behandeling wassen. Een handdoek is dan nog niet altijd besmet/vies. Om onnodige wasbeurten te voorkomen kan je er daarom ook voor kiezen om patiënten te vragen om een eigen handdoek mee te nemen. Dit kan meteen een aanknopingspunt zijn voor een klimaatgesprek.