Tips bij de aanschaf van zonnepanelen
- Regel de panelen bij een vakbekwame leverancier, aangesloten bij Installq. Zo weet je zeker dat de installatie veilig is en draai je niet op voor eventuele fouten en/of schade van de installatie.
- Kies een partij met VCA-certificaat (veilig werken) en SEI-certificaat (goede en veilige aanleg). Zo draai je niet op voor eventuele fouten en/of schade van de installatie.
- Kies voor een A-merk (Tier 1) en vraag om goede garantievoorwaarden (10 jaar garantie op de installatie, 20 jaar op de panelen). Kies bij voorkeur voor een Europees merk.
- Stem vooraf met je huurder of verzekeraar af of je aan de voorwaarden voldoen en of de panelen onder de dekking vallen.
- Huur je een pand? Check bij de verhuurder of je zonnepanelen kan en mag plaatsen.
- Zonnepanelen hebben het hoogste rendement en de langste levensduur bij een lage omgevingstemperatuur. Combineer zonnepanelen daarom met een groen dak als de draagkracht van het dak voldoende is. Kan het dak geen groen dak dragen? Kies dan witte dakbedekking: dat reflecteert zonlicht wat ook voor een koeler dak zorgt.
- Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning 0%.
Zo werkt een zonnepaneel
Wek duurzame stroom voor jouw praktijk op met zonnepanelen (fotovoltaïsche panelen). De cellen in de panelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit. In een omvormer wordt de elektriciteit op de spanning van het net gebracht. Jouw apparaten werken vervolgens dankzij de zelf opgewekte stroom. Wek niet meer stroom op dan je zelf verbruikt, daarmee voorkom je dat je betaalt om stroom terug te leveren. Als er toch sprake is van stroomoverschot dan kan je dit opslaan in een thuisbatterij, al zijn die nu vaak nog niet rendabel.
Hoe snel verdient een zonnepaneel zich terug?
Een zonnepaneel dat je nu koopt levert op jaarbasis 160 tot 190 kWh per vierkante meter op. Voorheen was het voor kleinverbruikers financieel interessant evenveel als het jaarverbruik op te wekken. Heb je stroom ‘over’? Het is tot 2027 nog mogelijk om te salderen, maar hier worden mogelijk terug leverkosten voor in rekening gebracht. Nu salderen afgebouwd gaat worden is het lastig een goede vuistregel te geven, omdat nog niet duidelijk is hoe de elektriciteitsprijzen zich gaan ontwikkelen. Als je zo’n 50% van je jaarverbruik op gaat wekken zijn je financiële risico’s beperkt. Zonnepanelen verdienen zich in 5 tot 10 jaar terug.